Lovespoon uit Wales

Deze houten lepel vond ik in een kringloopwinkel bij mij in de buurt. Ondanks dat de houten lepel vies en stoffig was zag ik aan de decoratie op het handvat dat de lepel speciaal moest zijn. Ik nam de lepel mee naar huis en stuurde enkele foto’s naar Tim Bowen, een Antiquair in Ferryside, Wales. Nog diezelfde dag ontving ik een reactie van hem waarin hij mijn vermoeden bevestigde. Mijn houten lepel is inderdaad een antieke Lovespoon uit Wales gemaakt rond 1850, gesneden uit plataan hout. En hij bood me direct €900, wat een leuk Tussen-Kunst-en-Kitsch moment opleverde.


Lovespoons (Liefdeslepels) werden gesneden door de man voor zijn toekomstige bruid. Het is een prachtige oude Welsh traditie die met veel vaardigheid en aandacht door jonge Welshmen werd uitgevoerd. Het is echt traditionele volkskunst. Naast Wales kent ook Scandinavië en de Balkan deze traditie.
De man sneed zijn Lovespoon voor zijn toekomstige vrouw en legde daarin zijn verlangen vast voor het huwelijk dat hij zich met haar voorstelde; een huwelijkscontract vastgelegd in hout.


Door middel van een oude symbooltaal maakte hij zijn verlangen duidelijk aan zijn lief. De vrouw kon deze boodschap die man had gesneden in de lepel lezen en als die haar niet beviel kon ze deze ook weigeren, het was zeker geen gelopen race. Als zij zijn lepel accepteerde was hun huwelijk bezegeld en kreeg de lepel een prominente plek in hun huis. De vrouw kon het lepelaanzoek ook weigeren, de lepel mocht ze dan toch houden.

De versieringen op de lepel zijn symbolisch. Ieder symbool of patroon op de lepel staat voor een bepaalde intentie of wens die de man naar zijn lief uitspreekt, de man koos zijn symbolen dan ook zorgvuldig uit.

Enkele gebruikte symbolen zijn:
Een hart: eeuwige liefde
Het levenswiel: een lang leven samen in voorspoed
Het aantal kralen in een kooi: staan voor het aantal gewenste kinderen
Een gedraaide steel: twee levens die bij elkaar komen
Een kruis: geloof in elkaar
De diamant: voorspoed en geluk
Een sleutelgat: de partner heeft de sleutel tot zijn hart
Keltische knoop: onvergankelijke liefde
Hoefijzer: geluk en voorspoed
Een vogel: samen op reis gaan
Een ketting: loyaliteit
Verweven draad versiering: een lang leven samen


De oudste bekende Lovespoon dateert uit 1667. De leeftijd is door een kenner vooral af te lezen aan de staat van het hout, de houtsoort en de natuurlijke patina die het hout na jaren een karakteristieke donkere kleur geeft. Cardiff Castle in Wales heeft een prachtige collectie van antieke Welsh Lovespoons.

Bron: Lovespoons Tim Bowen Antiques