Lepelhuis
Om een maaltijd te nuttigen heb je vooral een lepel nodig. Een lepel is heel lang het standaard bestek geweest om een maaltijd te eten.
Mes en vork / prikker werden vooral gebruikt om het vlees te verdelen, de lepel werd in de regel gebruikt om mee te eten en grote lepels om mee op te scheppen.
In menig keuken kon je dan ook een lepelrek vinden, veelal van hout, soms rijkelijk gedecoreerd met houtsnijwerk. Door de gegoede burgerij en adelijken werden met name tinnen lepels gebruikt, het gewone volk at met houten lepels. De tinnen lepels werden samen in een opvallend sierlijk lepelrek opgehangen. In de volksmond werd een dergelijk lepelrek een lepelhuis genoemd verwijzend naar de vorm van het lepelrek die aan de bovenkant voorzien was van een dakje.
Cawl spoon
Ook in Wales was een lepelrek een vast attribuut in de keuken. Het was de bestekla aan de muur waar een grote hoeveelheid cawl spoons hing te drogen klaar voor gebruik voor de volgend cawl (stoofschotel). Op de foto een Welsh lepelrek anno 1850 met cawl spoons gesneden uit plataan.
(Bron: Tim Bowen)
Zelf een cawl spoon snijden?
Ik heb twee werktekeningen gemaakt die je beiden als PDF-document gratis kunt downloaden. Een tekening die richting geeft over maat en vorm. Kijk op de pagina Downloads.
BLIJF OP DE HOOGTE
LEVEND HOUT DICHTERBIJ
NAVIGATIE
WORKSHOP
KIND + OUDER
HARTHOUT
AGENDA
WINKEL
OUD GEREEDSCHAP
DOWNLOADS
WINTERLEPEL
LEPELFEEST
CONTACT
CONTACTGEGEVENS
06 27025630
info@eemlepel.nl
privacy
Eemlepel is een vers groen circulair project van Vormkracht
kvk 32157576
© copyright 2025 Eemlepel